Bak Imre

Helyzet

Nem sokkal azután, hogy 2020. március 8-án az acb Galériában bezárt a 80. születésnapját ünneplő kiállítás és kitört a Covid-19 világjárvány, ami miatt globális vesztegzár alakult ki, Bak Imre egy teljesen új műcsoporton kezdett el dolgozni. Bak műtermében olyan kisebb formátumú kollázsokat hozott létre, mint amilyeneket utoljára az 1980-as évek elején készített, “újrahasznosítva” korábbi alkotásait. Bak új kollázsainak az alapanyaga ezúttal azon szitamappa volt, amiket az acb Galéria adott ki a művész jubileumi kiállításának alkalmából.. Bak Imre új művei a Helyzet címet viselik és azokra a rendkívüli gyorsan kialakuló változásokra reflektálnak, amik az elmúlt hetekben teljesen felforgatták mindenki életét.

A művész tudatosan választott egy olyan gyors médiumot, mint a kollázs, hogy képessé váljon arra, hogy “instant” módon reflektáljon a valóságunkra. Ezzel a művészi gesztussal Bak Imre hátrébb lépett a metafizikailag komplex, nagyformátumú minimalista festményeitől: az acb Galériában nemrégen bemutatott műveit kollázsai új kompozíciós keretbe helyezik, amikből kitapintható az a zavar és dekonstruáltság, ami minden rendszeren úrrá lett az elmúlt időszakban. Az új Bak művek ezáltal is reflektálnak arra a globális jelenségre, melynek fényében a korábban szilárdnak és hamronikusnak hitt struktúrák a rájuk nehezedő elképesztő nyomás hatására pillanatok alatt repedezni kezdenek és összeomlanak. Bak új művei mégsem félelmet és kétségbeesést árasztanak, hanem a világ változásban levő állapotát közvetítik és a változások következményeiről való elgondolkodásra késztetnek. 

Bak Imre közel 81 évesen is inkább egy olyan experimentális pozíciót választott a maga számára, ami potenciálisan felforgathatja a festői vizualitását, semminthogy ne vegyen tudomást a valóságról. A kollázsok frissessége, lazasága és vadsága is egy olyan alkotó művészi hitvallásáról tesz tanulságot, aki soha nem félt a változásoktól pályája során és a figyelme arra koncentrálódott, hogy a saját festészetében miként alakulhatnak ki új struktúrák a korábbiakból. Bak Imre bátorsága és nyughatatlan kíváncsisága ezúttal kisméretű művekben manifesztálódik, de ugyanakkor egy fél évszázados szilárd alkotói szemléletről is tanúbizonyságot tesz, ami ezt a sorozatot is a legfontosabbak közé emeli. 

Bak Imre rendhagyó új kollázsait rendhagyó formában az acb Attachment virtuális terében tekinthetik meg a Walter’s Cube alkalmazás és e letölthető pdf segítségével. A járvány következtében kialakult helyzet hatására ugyanis az acb Galéria kénytelen volt lemondani az acb NA és az acb Attachment kiállítóterek bérléséről így a Pánikszoba online kiállítás-sorozat keretében az Attachment terében már virtuális kiállításokat rendez.

"Régóta beidegződött gyakorlat számomra, hogyan kell függetleníteni munkámat a napi körülményektől. Ha dolgozom, megszűnik a világ, bár, akaratom ellenére, beszűrődik a képekbe. Persze most ez a hatás erőteljesebb, mindenekelőtt az idegrendszeremet terheli. Ez a körülmény pedig védekezésre késztet: a művészet az művészet -nem illusztrációja a mindennapjainknak, mégha ez a mostani helyzet ekkora léptékű is. 

Régóta gondolom, hogy a művészet arra való, ahogy azt Santarcangeli írta:
"A mű feltételezi a halál, vagyis a legnagyobb iszonyat ismeretét és legfőképpen azért születik, hogy ennek az ismeretlennek az iszonyatát legyőzze". Vagyis e mostani helyzet a művészet őseredeti funkciójának tudatát erősíti fel bennem.

Mindig megvolt bennem a munkához szükséges "fanatizmus", ez átsegít nehézségeken. Ez nem a fontosságomba vetett hit, hanem hogy azért kaptam az életet, hogy a művészeti munka legyen a dolgom, amit tisztességesen akarok elvégezni, bármilyenek is a körülmények."

Részlet Winkler Nóra Instagramon futó interjú-sorozata, a "Téged mi hajt?" Bak Imre epizódjából 

Archív pdf katalógus letöltése