Tót Endre

Ha a berlini szél fújja a zászlóm videóinterjú

Ha a berlini szél fújja a zászlómat. Művészet és internacionalizmus a berlini fal leomlása előtt címmel valósult meg az a három részes kiállítási projekt 2023. szept. 14. – 2024. január 14. között, amelyen Tót Endre magyar képző- és konceptuális művész is részt vett. Ennek apropóján készítettük vele az alábbi videót, amelyben az általa készített nagyméretű fal-installációja előtt mesél az 1979-ben DAAD művészeti ösztöndíjasként szerzett berlini tapasztalatairól és emlékeiről. 

A projekt három berlini művészeti intézmény  – a daadgalerie, a Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.) és a Galerie im Körnerpark – együttműködéséből született, és amelyet az Akademie der Künste rendezvényei kísértek. A három fejezetből álló kiállítás címe Tót Endre DAAD ösztöndíja során megvalósított, azonos című, köztéri művészeti intervencióját idézi. 

Tót Endre mellett a Galerie im Körnerpark adott otthont a magyar származású amerikai művész, Agnes Denes kiállításának is, amely 1979 óta az alkotó első olyan németországi önálló kiállításának tekinthető, amely a művész egy soha meg nem valósult rezidencia programmal kapcsolatos eredeti elképzeléseit követi nyomon.

Enteriőrök fotók: Jens Ziehe, 2023 

Archív fotók: Copyright: Endre Tót, Berlin TÓTalJOYS, Westberlin, 1979, sw Fotografie, fotó: Herta Paraschin