Lakatos Gelléri Barnabás

Totem

Helyszín: acb Plus
Dátum: 2022. szept. 16. – okt. 21.
Megnyitó: 2022. szept. 15. 18:00
Leírás

Nemcsak Lakatos Gelléri Barnabás (1997) debütál első önálló kiállításával az acb-ben, hanem a galéria is új kiállítóteret nyit acb Plus néven a Király és az Eötvös utca sarkán. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen Radák Eszter osztályában idén diplomázó Lakatos Gelléri Barnabás 2021-ben készült monumentális vásznakból álló sorozata most látható először Magyarországon.

A művész Totem címet viselő válogatásának fő hangsúlya azokon a képeken van, amiket élénk, vibráló színű bika és kígyó figurák dominálnak  ̶  ezen alakok az Ószövetségből, vagy akár archaikus, ősi mítoszokból is ismerősek lehetnek a nézők számára. A mélyen a kultúránkba ivódott univerzális állatszimbólumokat a festő új értelmezési keretbe helyezi, magánmitologiájába illesztve meg is személyesíti, de legfőképpen átszűri korunk popkultúráján. Mintha evvel a sorozatával a művész a mítoszok tragikus és drámai vetületét ki tudná vonni festményeiből és ezek dramaturgiai szempontból meghatározható helyét az állatmesék játékosságával töltené fel. Lakatos Gelléri jellegzetes szereplőinek megformálása leginkább a ’90-es évek esztétikáját ötvözi a poszt-internet festészettel.

A művész a védjegyének számító figurális festészeti nyelvet tulajdonképpen evvel a sorozatával hozta létre, ez is különleges apropót szolgáltat ezen ciklusának bemutatására. Most kiállított képein kristályosodott ki ugyanis az az egyszerre szimbolista és expresszív karakterrel bíró vizuális karakter, amivel a legtöbben a mai napig is azonosítják a fiatal festő művészetét. Lakatos Gelléri üdítően eklektikus festészete művészettörténeti szempontból a posztmodern művészet ’80-as évekbeli hullámához is köthető. A fiatal festő vásznain technikai szempontból szerves egységet alkotnak a festékszóróval, ecsettel és tintával felvitt felületek. A művész lehengerlő könnyedséggel közlekedik a főként fújt, lazán figurális képterek és a már-már absztrakt-gesztusfestészetbe hajló növényi hátterek között. Festészetében közös nevezőre kerül a képekben evidensen megjelenő korszellem, és az öntörvényűen ösztönös ecsetvonás-arzenál, ami legújabb képein még radikálisabbá, szabadabbá, oldottabbá vált 2021 óta.

Lakatos Gelléri Barnabás 2022-ben részt vett az acb Galéria Új Hullám című csoportos kiállításán és az Easttopics Global Crises, local relationships projektjében, a Calvert Journalban is bemutatkozó Queer Budapest formációval pedig az Art Cologne képzőművészeti vásár különleges meghívottja volt 2021-ben. Legutóbbi önálló kiállítása a Nyolcésfél inspirációs övezet és alkotótérben volt látható 2022 nyarán.

Mutass többet