Dobokay Máté

SHC

Helyszín: acb Attachment
Dátum: 2022. ápr. 29. – jún. 10.
Megnyitó: 2022. ápr. 28. 18:00
Leírás

Dobokay Máté: SHC 

Dobokay Máté konceptuális művei a fotográfia határait feszegetik: a fotográfia belső struktúráit, nyersanyagait, kémiai és fizikai összetevőit tárják fel, gyakran kamera nélkül, hosszas kísérletező kutatómunka eredményeként. Analitikus műveiben a papír, a fényérzékeny anyagok, valamint a kémiai reakciók mind a művészi vizsgálódás eszközeiként szolgálnak.

Az acb Attachment büszkén mutatja be Dobokay Máté második acb-ben rendezett egyéni kiállítását, SHC címmel. A kiállítás középpontjában a fotográfia alapszerkezete, szemcsézettsége, valamint a fényérzékeny felületeket alkotó ezüsthalogenid kristályok állnak. Az alkotó a fotográfia kémiai tulajdonságaival az elmúlt három év során végzett kísérleteinek és tanulmányainak formát adó művek szisztematikus szemléletmódról tesznek tanúbizonyságot, melynek keretében a fiatal művész az ezüstöt, mint a fényérzékeny anyagok alapelemét emeli ki. Dobokay Máté már korábbi, a Capa Központ Project Roomban (Ag, 2017), az acb Attachmentben (Denzitás, 2017) és a Pincében (AgGregation, 2021) megrendezett egyéni kiállításain is foglalkozott – közelebbről vagy éppen lazábban megközelítve – ezzel a témával.

A kiállításon szereplő, az ezüst lényegét különböző nézőpontokból megmutató válogatás a festészet, a metszet és a fotográfia kapcsolatával foglalkozik. Az ezüstoldatokat különböző halmazállapotokban és különböző hordozófelületeken bemutató művek különféle műegyüttesekben materializálódnak, azaz a digitális nyomatoktól a vászonra készült darabokon és cinklemezekről készült papírnyomatokon át egészen az ezüstözött titáncink lemezekig. A fizikai művek vizuális és konceptuális bevezetéseként szolgáló, különböző fotótörténeti kiadványokból kinagyított digitális nyomatok mikroszkopikus nézetben mutatják meg az ezüsthalogenid kristályok alapvető szerkezetét, és azt, ahogyan aktiválódásuk és exponálódásuk nyomán megváltozik a formájuk, alakzatuk, és kontúrjuk. Silver on Titan Zinc című sorozatában a művész elektrolízist hajtott végre, hogy a használt fixír oldatból oldott ezüstöt nyerjen, majd a kémiai elem anyagi, kézzelfogható lényegét titán cinklemezeken örökítette meg. Az így létrejövő vizuális hatások, textúrák és mintázatok makrokozmikus áramlatokra vagy mikrokozmikus ásványi, illetve szerves alakzatokra emlékeztetnek. A Silverprint on Paper műegyüttes olyan monotípiákból áll, amelyeket a művész oldott ezüsttel bevont cinklemezek rézkarc-papírra nyomásával hozott létre. Az általuk közvetített törékeny, szinte kísérteties, testetlen vizuális hatás az anyag romlását, erózióját és elhalványuló fizikai/kémiai emlékét idézi. A Silver on Canvas című műcsoportban a művész ezüstoldatokat csepegtetett nyersvászonra, ami rétegzett, sűrűsödött felületű alakzatokat eredményezett, melyekben az ezüstmaradványok felhalmozódtak, és alakátvitelre vagy Rorschach-tesztekre emlékeztető mintákat hoztak létre.

Dobokay Máté (1988, Pécs) a Pécsi Tudományegyetemen és a Kaposvári Egyetem fotográfia BA szakán tanult. Munkáival számos díjat és ösztöndíjat nyert: 2015-2016-ban köztársasági ösztöndíjban részesült, 2015-ben a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj, 2017-ben pedig az Esterházy Art Award elődöntőse volt. 2014-ben tagja volt a pozsonyi OFF Festival győztes csapatának, és jelölték a Lucien & Rodolf Hervé díjra is. 2018-ban egyike volt annak a két művésznek, aki elnyerte az első MODEM-díjat Debrecenben. 2012 óta rendszeresen állít ki olyan helyszíneken, mint a Ludwig Múzeum, a Vasarely Múzeum, a MODEM és az Új Budapest Galéria. Számos európai kiállításon is részt vett. Legfiatalabb művészként debütált a New York-i IMPACT: Abstraction & Experiment in Hungarian Photography című kiállításon (2016). 2014 és 2017 között tagja, 2015-2017 között pedig vezetőségi tagja volt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS). 2015 óta a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) tagja. Legutóbb az acb-beli kiállításának tematikájára reflektáló művekből mutatott be válogatást a Finn Fotográfiai Múzeumban (Impression Remains - Helsinki Darkroom Festival, 2022).

Mutass többet