Szarka Péter

Q.U.A.D.

Helyszín: acb Plus
Dátum: 2023. szept. 15. – okt. 20.
Megnyitó: 2023. szept. 14. 18:00–21:00
Leírás

Szarka Péter (1964) legújabb festményeivel jelentkezik az acb Plus terében megvalósuló önálló kiállításán. Szarka vadonatúj festészeti programjának egyik legszembetűnőbb formai különlegessége, hogy több különféle méretű és vastagságú vászon összeillesztésével hozza létre őket a művész. A kiállítás játékos címe is reflektál a képek többnyire négy elemből történő összeállítására, a quad szó azonban nem csak a magyar köznyelvben is elterjedt négykerekű járműre utal, hanem egyúttal a négyszögletű udvarra, börtönre is.

Szarka új képeit legalább annyira jellemzi erőteljes ösztönös festői expresszivitás, mint egyfajta konceptualitás is, ami a művek variabilitását és a modularitását erősíti, valamint maximálisan kiaknázza a véletlen szerepét a művek létrehozása során. Szarka festői gondolkodása időről-időre mediálisan is megjelenik életművében, új képei sok szálon kötődnek 2012/2013-ban festett sorozataihoz, melyekben már szintén tojástemperát használt. A művész új képei azonban bizonyos tekintetben sokkal expresszívebbek, absztraktabbak, kevésbé referenciálisak, szabadabbak, mivel Szarka folyamatosan új technikák, anyagok keverésével kísérletezik rajtuk.

Szarka Péter művészete ellentétpárok integrálásán alapszik, megfér felületein a legidőtállóbb és egyúttal időtlenebb tojástempera, amit évszázadok óta használnak táblaképeken, ugyanakkor helyet kap felületein napjaink legmarkánsabb lenyomataként a szilikon és a sprayfesték is. Szarka festészetében talán a legállandóbb szerep mégis a sokszögek axonometrikus leképzéséé.

Szarka Péter az Újlak csoport alapító tagjaként vált ismertté a rendszerváltás idején, legutóbbi intézményes önálló kiállítása 2017-ben volt a Trafó Galériában, előtte pedig 2015-ben a Liget Galériában, ezeket megelőzően állított már ki a Műcsarnokban, valamint a Ludwig Múzeumban, a debreceni MODEM-ben, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben, a Szombathelyi Képtárban. Szarka részt vett a 2004-es São Paulói Biennálén és a frankfurti Schirn Kunsthalle csoportos kiállításán is. Az Újlak Csoporttal pedig kiállított a New York-i Art in Generalban, a Museum of Contemporary Art Chicago-ban és a philadelphiai Institute of Contemporary Art-ban.

Mutass többet