Előd Ágnes

Zúzd a csészét, lépj a tálra! Bilbó Baggins ezt utálja!

Helyszín: acb Galéria
Dátum: 2007. márc. 09. – ápr. 20.
Leírás

Előd Ágnes a Magyar Képzőművészeti Egyetem DLA-hallgatója szobrász szakon, ott, ahol Körösényi Tamás növendékeként 2002-ben fejezte be a mesterképzőt. Az acb Galéria művészeként rendszeresen szerepel egyéni és csoportos kiállításokon.

Esetenként akár monumentális méreteket is öltő szobrok (atomfelhő szobra) és kisplasztikák mellett gyakran dolgozik digitális nyomatokkal is. Művei általában a kortárs tömegkultúra vizuális nyelvezetét és retorikáját sajátítják ki, de mindvégig megőriznek egy sajátos, incselkedő, játékos vagy ironikus hangnemet.

Alkotásai gyakran teremtenek nem várt összefüggéseket napjaink televízióból táplálkozó meséi és mítoszai között.

2005-ös digitális nyomatsorozatán két állandó műteremtársának és saját magának az arcvonásaival helyettesítette a Harry Potter, a Mátrix és Csillagok háborúja három-három főalakjának arcvonásait.

A „Darcy ügy” címet viselő ötrészes sorozat íve összekapcsolja a BBC kultikussá vált Büszkeség és Balítélet feldolgozását, a szingli-irodalom sikerkönyvét, a Bridget Jones naplóját és a Rém rendes családot az X aktákkal, melynek nyomozói ezúttal az ideális férjjelöltet keresik, amely valamilyen formában megjelenik mindegyik említett alkotásban.

2004-es powerpoint diasorozatai szintén kultuszfilmek, a Gyűrük ura, a Csillagok háborúja és a Gladiátor közötti megfelelésékre,  karakter- és történetsémákra épülnek (a megkísértett és elbukott apa, és az apja árulását rendbe hozni kész fiú, a taktikázó bölcs, aki színleg átáll a sötét oldalra, az álnok tanácsadó, az áruló stb.)

Az acb-ben bemutatásra kerülő installáció (printek és tárgyak együtteses) a Gyűrük Ura és a Harry Potter közötti megfeleléseket kutatja. Előd Ágnes abból a megfigyelésből indul ki, hogy a huszadik század közepén íródott Gyűrük ura figurái tovább éltek a fantasy irodalomban és a nagy népszrűségnek örvendő szerepjátékokban, és olyan erős toposszá váltak, mint a népmesék legkisebb királyfia.  Ebből meríthetett a Harry Potter is, hiszen a legfontosabb karakterek hasonlósága nyilvánvaló: a főhős, aki - mielőtt a világmegváltó kalandokba keveredik - egy hétköznapinak tűnő fiú; a főhős szövetségese, aki rangrejtve segít; legjobb barátja, a kalandokban hű társ; további társai, akik a legreménytelenebb helyzeteket is humorforrásként aknázzák ki; a bölcs és hatalmas varázsló; a durva, de szeretnivaló harcos; a főgonosz, aki meglepő módon semmilyen rokoni kapcsolatban nem áll a főhőssel és az összetett személyiség, akinek van jó és sötét oldala is.

Mutass többet