Batykó Róbert

Objektív

Helyszín: acb Galéria
Dátum: 2007. jún. 15. – júl. 28.
Leírás

A Strabag 2007-es alkotói ösztöndíjával kitüntetett huszonhat éves Batykó Róbert nemrég szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán.  Már több magyar (Plug 2006) és külföldi (Arte Fiera, Bologna) művészeti vásáron szerepelt az acb Galéria színeiben, illetve számos csoportos kiállításon vett részt, komoly érdeklődést váltva ki munkáival.
Témáit a hétköznapi tárgyak és a minket körülvevő jelek, szimbólumok, brandek világából meríti, kiragadva őket saját környezetükből. Ezeket hol felnagyítja, hol megsokszorozza, hol eltorzítja. Kevés színt használ, általában monokróm, gyakran szürke háttér előtt mutatja meg a kiválasztott elemeket. Újabb festményein az uralkodó színek a fekete, szürke, fehér, sárga. A hangsúlyt a kontrasztos felületi játékokra és formai megoldásokra helyezi. A precízen megfestett, sima, majdnem fotórealista felületeket előszeretettel ütközteti vastagon felvitt, plasztikus festékrétegekkel, esetenként apróbb szándékos hibákkal, festékelfolyásokkal. A felületek játéka odavonzza a néző tekintetét, és alaposabb szemmunkára késztet.

Fiatal kora ellenére máris egy tömör, letisztult, forma és technika tökéletes egyensúlyára építő irányvonal körvonalazódik a munkásságában.

Az acb Galéria kiállítása azokra a festményekre épül, amelyeket Batykó az elmúlt másfél évben alkotott, és amelyek jelentős része még nem szerepelt magyar közönség előtt.

Mutass többet