Mátyás Erményi

“-Mit tehetnék? Megnövök!...”

Venue: New Irokéz Gallery, Szombathely
Date: Jun 17 – 25, 2022
Opening: Jun 16, 2022, 18:30
Description

Megnyitó: BLOOMSDAY 2022. június 16. (csütörtök), 18:30

Helyszín: Új Irokéz Galéria, Szombathely, Rákóczi F. u. 12. (Szombathelyi Képtár, bejárat a Rákóczi F. utca felőli vaskapun)

Megnyitja: Batykó Róbert, festőművész

Megtekinthető: 2022. június 17-től június 24-ig
Kedd-péntek: 14.00-17.00, szombat: 10.00-15.00 (vasárnap, hétfő: szünnap)

továbbá június 25-én (szombaton), a Múzeumok Éjszakáján 18.00–24.00 isErményi Mátyás 2021-ben robbant be a magyar festészeti köztudatba animációs filmek vizualitását megidéző képeivel. A művész a Bloomsday alkalmából megrendezett önálló kiállításán a szombathelyi közönség több közelmúltban festett festmény-sorozatának válogatott darabjával is megismerkedhet, olyanokkal is, amelyek már magángyűjteményeket gazdagítanak.

Erményi művészetéről általánosságban elmondható, hogy a globális festészet legújabb nyelvén szólal meg, ugyanakkor játékosan figurális képei a kelet-európai tárgykultúra és vizualitás egyéni újraértelmezésével is foglalatoskodnak. A festmények a velünk élő múltunk fragmentumait láttatják gyermeki perspektívából, anélkül, hogy igazán nosztalgikus érzéseket igyekeznének ébreszteni bennünk. A művész sokszor rajzos stílusú, vonalrendszerekre épülő kompozíciói gyakran kölcsönöznek motívumokat a képregények, rajzfilmek világából. Erményi vásznainak megszemélyesített figuráiban megtestesülnek azon furcsán ambivalens érzések, mint a kedvesség és a félelem, a cukiság és a melankólia, amelyek mind a napig kollektív szocializációnk alapköveinek számítanak.

A művész kiállítása címéül egy idézettöredéket választott Csukás István által írt és Dargay Attila illusztrált Sün Balázs mesekönyvből, ami több generációnyi magyar kisgyerek kezében megfordult. A cím ugyanakkor játékosan reflektál arra a folyamatra, amely során ez a gyermekinek tűnő egyszerű és kristálytiszta világ az elmúlt években a kortárs képzőmvészet epicentrumába került. Erményi festészetének és szombathelyi kiállításának is visszatérő, ikonikus szereplői a mesék, rajzfilmek hátterében feltűnő, egyszerre komikus és kísérteties fák. A megszemélyesített növények hangulatfestő staffász elemekből, a művész kiemelései által válnak főszereplőkké. Erményi módszeréhez hozzátartozik azonban az is, hogy nem egyszerűen kisajátít létező formákat, hanem a legtöbbször addig variálja és mutálja azokat, amíg aktuális festészeti univerzumába, problémakörébe nem tudja integrálni azokat.

Erményi Mátyás (1992) a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett 2017-ben, diplomamunkáját beválogatták az utazó Best of Diploma kiállításba. Erményi megkapta még diákként a Fundamenta-Amadeus Ösztöndíjat, valamint a Fondazione Paolina Brugnatelli Alapítvány Díját is. Festői eszközkészlete számos budapesti offspace helyszínen rendezett kiállításon csiszolódott, 2022-ben kiállított az acb Galéria és a debreceni MODEM csoportos kiállításain is. 2022 őszén mutatkozik be első önálló kiállításával az acb Attachmentben, valamint Hong Kongban a Double Q Galéria kiállításán.


támogatók:

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Szombathelyi Képtár

acb Galéria

Show more