Selma Selman

Videóinterjú Selma Selmannal

Az acb Galéria bemutatja Selma Selmannal készült videóinterjúját, melyet a koronavírus-járvány második hulláma alatt, 2020 nyarán rögzítettünk, s amelyet a közelgő szeptemberi viennacontemporary vásár alkalmából most először publikálunk. Az acb öt éve képviseli Selma Selmant, akinek 2017-ben és 2018-ban is rendezett önálló kiállítást. A viennacontemporary-n a galéria Selman legújabb műveivel vesz részt.

Selma Selman: Platinum, 2021. Fotó: Almin Zrno

Selma Selman (1991, Bihać, Bosznia-Hercegovina) a volt jugoszláv térségből származó kritikus és politikai performanszok nagy múltra visszatekintő hagyományának egyik legfiatalabb és legizgalmasabb zászlóvivője, aki performansz, videó, fotó, rajz és festészet műfajaiban alkot. Gyakorlata egyszerre öleli fel és robbantja szét a romákkal kapcsolatos sztereotípiákat, személyes tapasztalataira, és történeteire hivatkozva, de sajátos helyzetére is összpontosít, mint boszniai roma származású fiatal művésznő. Művészi munkáiban a végső cél a női testek védelme és felvértezése, valamint az elnyomott nők kollektív önfelszabadításának többszintű megközelítése. Selman munkásságában a működőképes, kortárs politikai ellenállás lehetőségét keresi. Ez az attitűd a különböző irányú és léptékű elnyomással kapcsolatos személyes tapasztalataiból ered. Selman a Get The Heck To School nevű szervezet alapítója is, amelynek célja a szegénységgel és társadalmi kiközösítéssel küzdő roma lányok képességeinek kibontakoztatása és támogatása szerte a világon.


Selman 2014-ben elnyerte a fiatal boszniai művészeknek járó Zvono Award díjat. 2017-ben elnyerte a Trieste Contemporanea Award díjat, 2018-ban pedig jelölték a Forbes 30 under 30, Art and Style listájára. 2019-ben a maribori White Aphroid Award díját nyerte el. Selman műveit többek között  a következő helyeken állították ki: Manifesta 14 (2022) documenta 15 (2022), Museum Fridericianum, Kassel (2021), National Gallery, Szarajevó (2021), Kunsthalle Wien (2020), L'Onde Center for Art, Párizs (2020), 58. Velencei Biennále (2019), Queens Museum, New York (2019), Villa Romana, Firenze (2019), The Creative Time Summit, Miami (2018), 3. sz. Berlin Herbstsalon, Maxim Gorki Theater, Berlin (2017), Kunstquartier Bethanien, Berlin (2016) és Museum of Contemporary Art, Banja Luka (2014).


Selma Selman 2014-ben szerzett képzőművészeti diplomát a Banja Luka-i Egyetem festészet szakán. 2018-ban a New York-i Syracuse Egyetemen szerzett képzőművészeti mesterszakos diplomát transzmédia, vizuális- és előadóművészet szakon. Jelenleg Bosznia-Hercegovinában, az Egyesült Államokban valamint Hollandiában él és dolgozik, ahol a Rijksakademie van Beeldende Kunsten-en tanul.

Selma Selman fémhulladék-festményei – (olykor szimbolikus) önarcképek, családi portrék, hétköznapi boszniai életképek és benyomások, illetve a művészettörténet számára meghatározó szereplőire vagy műveire utaló hivatkozások személyes képi naplóvá állnak össze. A festmények hordozójaként szolgáló fémhulladék a családja küzdelmes létére utal, ahogyan édesapja ehhez hasonló fémhulladékot kénytelen gyűjtögetni és eladni, hogy családja megélhetését biztosítsa. Azzal, hogy festményei alapjául ezt az anyagot használja, Selman személyes üzenete és származása hordozójává alakítja ezt a látszólag haszontalan felületet, erős bázist létrehozva, amelyre építkezve túllép a nyomorúságon, a megkülönböztetésen és a sztereotípiákon.


Rajzsorozata még intimebb műegyüttest alkot, hiszen saját női testével és mindazokkal a nemi alapú elvárásokkal kapcsolatos küzdelmét és szenvedését tematizálja, amelyeket a társadalom és különösen a saját családja támaszt vele szemben. Selma Selman munkássága valóban tele van feszültséggel, szakadásokkal és könnyekkel, miközben a művész folyamatosan próbálja befoltozni a sebeket, szűkíteni a hatalmas szakadékot származása – és az abból fakadó összes teher – valamint kortárs művészként megélt autonóm identitása között.

Válogatott művek

1
2
1