FICZEK FERENC

Works (1968-1984)
2017. május 8. — 2017. június 6.
Carl Kostyál, London
további információért kattintson ide

FICZEK FERENC, HALÁSZ KÁROLY, KISMÁNYOKY KÁROLY

Párhuzamos avantgárd - Pécsi Műhely 1968-1980
2017. április 14 - június 25.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum
további információért kattintson ide

LADIK KATALIN

documenta 14, Athén
2017. április 8 - 2017. július 16.
további információért kattintson ide

 

BAK IMRE, FICZEK FERENC, HALÁSZ KÁROLY, KISMÁNYOKY KÁROLY, LADIK KATALIN, SZENTJÓBY TAMÁS, SZOMBATHY BÁLINT, TÓT ENDRE, VETŐ JÁNOS

"Mások szemével: a hatvanas és hetvenes évek magyar művészei" 
2017. május 2 - 2017. augusztus 11.
Elizabeth Dee Galéria, New York
további információért kattintson ide

ESTERHÁZY MARCELL, HALÁSZ KÁROLY, KOMORÓCZKY TAMÁS, SOCIÉTÉ RÉALISTE, TÓT ENDRE, VÁRNAI GYULA

"Mentés másként..." - Mi marad az újmédia-művészetből? 
2017. február 24 - 2017. március 26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum
további információért kattintson ide

GRÓF FERENC

Mutató nélkül ǀ B. A. úr X-ben
2016. október 29 – 2016. december 31.
Kiscelli Múzeum
további információért kattintson ide

BATYKÓ RÓBERT

62 days of errors / Róbert Batykó’s new paintings
2016. november 8.
HilbertRaum, Berlin
további információért kattintson ide

MLADEN MILJANOVIĆ

The High Wire Act
2016. november 11 – 2016. december 10.
K&K Telegrafenamt, Bécs
további információért kattintson ide

 

LADIK KATALIN LENNON ONO BÉKEDÍJAS

Az acb Galéria büszkén és örömmel jelenti be, hogy Ladik Katalin egyike a Lennon Ono Békedíj négy idei díjazottjának. A Yoko Ono által 2002-ben John Lennon emlékére alapított, kétévente odaítélt díjat 2016-ban Ladik Katalin mellett Ai Wei Wei, Anish Kapoor és Olafur Eliasson kapja meg ünnepélyes keretek között Reykjavíkban október 9-én, Lennon születésnapján. A korábbi díjazottak között olyan személyiségek és csoportok szerepelnek mint az Orvosok Határok Nélkül, az Alkotmányos Jogok Központja, a Pussy Riot vagy Lady Gaga.

fotó: Varga Somogyi Tibor

 

Ladik Katalin (1942, Novi Sad) költőként indult, majd a hatvanas évek végétől költészetével egyenrangú tevékenységként művelte a fónikus költészet és a performansz műfaját. Vizuális- és hangköltészete, performanszai és body art művei a test és a nyelv, a hang és a vizualitás intermediális újraértelmezésén alapulnak. Hivatásos színésznőként számos színházi darab, TV-film és film főszerepét játszotta el.

A hetvenes évektől performanszainak központi eleme a női szerepre való reflexió. Ő volt az első női előadó Jugoszláviában, aki a saját testét mint autonóm, szöveggel és hanggal egyenrangú médiumot használta performanszai során. Az időnként polgárpukkasztó, olykor erotikus jelmezek, maszkok és kellékek mögé bújtatott test és az általa végrehajtott rituális cselekvéssorok, vagy a vokális performanszaihoz partitúraként használt kollázsok szabás-varrásra utaló elemei számos aspektusát kérdőjelezték meg a férfidominanciájú társadalom konstruálta hagyományos női szerepeknek. Ladik feminista megközelítése radikálisan új pozícióval gazdagította az avantgárd művészeti diskurzust nemcsak Jugoszláviában, hanem – rendszeres előadásai és az avantgárd művészet nem hivatalos hálózata révén – Magyarországon is. Hangköltészeti előadásaival és hangfelvételeivel az 1970-es évek óta nemzetközi hírnévnek örvend, performanszait a világ számos művészeti eseményén és fesztiválján mutatta be. 1969 óta 13 verseskötetet publikált magyar nyelven, ezek közül több megjelent idegen nyelvű (angol, francia, olasz, szerb, horvát) fordításban.

Ladik Katalin 1992-ben Magyarországra települt, azóta párhuzamosan él Budapesten, Hvar szigetén és Újvidéken. 2010-ben a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum retrospektív kiállításon mutatta be művészi munkásságát, melyhez egy nagyszabású katalógus társult. 2016 tavaszán az acb Galéria The Voice of a Woman címmel rendezett az életművet átfogó tárlatot. 2017-ben Ladik Katalin a Kasselban és Athénban megrendezésre kerülő documenta 14 kiállítója lesz. Művei olyan gyűjteményekben szerepelnek mint a New yorki MOMA, a barcelonai MACBA, a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a bécsi KONTAKT gyűjtemény és az ugyancsak bécsi Verbund gyűjtemény.

TECHNICA SCHWEIZ

Alternativa 2016
2016. június 26 - 2016. augsztus 15.
Hall B90, Gdansk
további információért kattintson ide