Selma Selman

“I will buy my freedom when”

Helyszín: acb Attachment
Dátum: 2018. aug. 09 – 31.
Leírás

A roma származású fiatal boszniai nő művész a performansz, a videó, a fotográfia és a festészet műfajaiban alkot. Munkáival egyszerre öleli fel illetve bontja le a roma sztereotípiákat saját tapasztalatain, élethelyzetein és történetein keresztül, ugyanakkor önmaga sajátos helyzetére is reflektál.

Legújabb, “I will buy my freedom when” című performatív projektjében Selma Selman egy világszerte számos kultúrában és Európa néhány pontján is élő hagyományra reflektál, amelyet saját családja is követ:        a férjhezmenetel előtt álló fiatal lányokat eladják a leendő férj családjának, amely fontos bevételt jelent a saját szüleiknek és védelmet nyújt számukra. Ugyan a művész nem követi ezt a tradicionális utat, mindig emlékeztetik erre a kérdésre, amikor meglátogatja a családját. A hagyománnyal szembeni ellenérzése személyes érzékenységéből és a konzumálás szokása elleni küzdelméből fakad. Ezeket a projekt által felvetett kérdésekben fejezi ki: Mit jelent szabadnak lenni? Ki tehet minket szabaddá? Meg kell-e kérnünk erre valakit? Selma Selman végső célja, hogy egyszerre szabadítsa fel magát a házasság tradíciója alól valamint saját családját a hagyomány struktúráiból. Ezáltal a jövő generációja számára kíván utat mutatni a kollektív önemancipációhoz.

A kiállítás középpontjában egy videó áll, amely bemutatja a művész családját, akiknek ő egyetlen egyszerű kérdést tesz fel: Mennyi pénzt kell nekik adnia ahhoz, hogy ne adják férjhez? A második videómunka a kereskedelmi reklám formáját követi és arra ösztönzi a vásárlókat, hogy lépjenek vele kapcsolatba a [email protected] címen, vagy “Selman Selma” névre írt Facebook üzenetben, hogy eladja nekik műveit, ruháit és haját annak érdekében, hogy összegyűjtsön 11,169 dollárt, a családja által meghatározott összeget, amellyel megvásárolhatja saját szabadságát. Rajzsorozata még intimebb műegyüttest alkot, hiszen saját női testével való küzdelmeit, szenvedéseit, és rossz közérzetét tematizálja, miközben a társadalom és különösen saját családja által hozzákapcsolt gender-alapú elvárásokra is reflektál. Selma Selman munkái valóban tele vannak feszültséggel és hasadásokkal, ahogy a művész folyamatosan próbálja befoltozni a sebeket, a származása – és az azáltal képviselt összes teher – és kortárs művészként megélt autonóm léte között húzódó repedéseket és tátongó hasadékokat.

A projekt Selma Selman Superposition [Rétegeződés] című performanszához kapcsolódik, ami a Sziget Fesztivál ArtZone egyik programjaként kerül bemutatásra augusztus 10-én. A performanszban egyszerre harcol, védi és edzi magát, így saját testét veti alá ellentétes identitásoknak és funkcióknak.

Mutass többet