Igor és Ivan Buharov

Spirituális polgári engedetlenség

Helyszín: acb Attachment
Dátum: 2019. ápr. 23. – máj. 24.
Leírás

Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) legújabb kiállításán a művészduó 2018-ban a gráci Steirischer Herbst-re készített multimediális installációjának az acb Attachment terére alkalmazott változata kerül bemutatásra. A filmes és installatív elemekkel berendezett environment, amely a szerzőpáros most készülő nagyjátékfilmje előtanulmányának is tekinthető, a Buharov-filmek esztétikáját, álomszerű, szürrealista-dadaista narratíváját és képi világát idézi.

A szerzőpáros korábbi műveiben megrajzolt ember- és társadalomkép kerül ezúttal is a fókuszba. Már előző, nagy sikert aratott egész estés filmjük, Az itt élő lelkek nagy része is az egyén kríziséről beszélt egy olyan világban, ahol egy megfoghatatlan, de átható erejű hatalom az elnyomás és a megfigyelés eszközével paralizálja az embereket. A Buharovék által e krízisre javasolt válasz az anarchizmus, az állammal szemben való ellenállás és a kódolt kommunikáció. A szisztémák tarthatatlanságát és a kommunikáció lehetetlenségét hangsúlyozza a töredékességre, követhetetlenségre építő, egyszerre metaforikus és ironikus-szatirikus filmnyelv is, amely együttműködésük kezdeteitől jellemzi a szerzőpáros mozgóképes alkotásait.

A jelenlegi kiállítás tematikus egységét egyfajta pszichedelikus természetközelség adja, a bemutatott rövidfilmek alig kibogozható történeteiben alakuló, növényekkel ápolt bensőséges, öko-erotikus kapcsolat és a növényi világgal való egyesülés formájában. A Spirituális polgári engedetlenség kiállításon megjelenő művek egy olyan világot tárnak elénk, ahol a növények mintha láthatatlan kommunikációs hálóba lennének kötve, amely az utolsó menekülési lehetőség nem csupán a kódolt információközvetítésre, hanem az ember saját létének autentikus megragadására is a poszt-antropocén világban. A természet felé való fordulás itt nem bukolikus, magától értetődő és naiv, hanem adott esetben tudatmódosító-szerek, varázslat vagy mágia szökésvonalain keresztül lehetséges. Igor és Ivan Buharov kiállítása ezekből a fogalmakból, de a fogalmiság elől is menekülve épül fel. A falra és szekrénybe vetített filmek, lightboxok és rituális installációk együtteséből komponált environmentet totális műként állítják a nézők elé, amely – Buharovék nagyjátékfilmjeihez hasonlóan – a megszokottól eltérő befogadói magatartásra ösztönzi nézőjét.

Igor Buharov (Szilágyi Kornél, 1971) és Ivan Buharov (Hevesi Nándor, 1974) a kilencvenes évek óta készítenek együtt kísérleti rövidfilmeket, filmeket, animációkat, dokumentum- és nagyjátékfilmeket. Műveikkel szerepeltek a 2010-ben Murciában megrendezett Manifesta 8-on, a zürichi Shedhalleban, a berlini Künstlerhaus Bethanienben, a bukaresti MNAC-ban és a brnoi Moravská Galerie-ben. Csoportos kiállítások keretében Magyarországon is bemutatkoztak már mérvadó intézményekben úgy, mint a Magyar Nemzeti Galéria, a debreceni MODEM, a Trafó Galéria, a Paksi Képtár és a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet. Filmográfiájuk közül komplexitásával kiemelkedik legutóbbi nagyjátékfilmjük Az itt élő lelkek nagy része, amely a Kormányeltörésben, a Lassú TükörA másik ember iránti féltés diadala c. egész estés alkotásaik sorába illeszkedik, amelyek számos fesztiválszereplést és díjat tudhatnak magukénak.


A kiállítás az NKA támogatásával valósult meg.

Mutass többet