Uglár Csaba

Alterego

Helyszín: Liget Galéria, Budapest
Dátum: 2020. jan. 09. – feb. 06.
Leírás

Uglár Csaba (1970) a Liget Galériában megrendezésre kerülő önálló kiállításán egy olyan ciklusát mutatja be, aminek az első műveit közel 7 éve hozta létre. Uglár az elmúlt évek során ugyanis számos olyan kisméretű papír-alapú művet hozott létre, amiknek a kiindulópontjai kortárs művészeti aukciók katalógusainak kitépett lapjai. A Phillips aukciósház kiadványainak fényes papírra nyomatott lapjainak a felületére Uglár vízfestékkel, olajjal és tintával fest. A katalógusok lapjai azonban nem egyszerűen talált alapanyagok a művész számára, hanem mint ahogyan kiállításán is megfigyelhetik a nézők, Uglár dialógusokat kezdeményez a lapokon reprodukált műalkotásokkal. A globális kortárs művészeti piac kanonizált darabjait a művész bizonyos esetekben festészeti gesztusokkal írja felül, más esetekben “folytatja” őket, vagy komplexebb konceptuális struktúrák keretén belül gondolja tovább azokat.
 
Az Alterego kiállításon szereplő műveket, a művészi appropriáció, kisajátítás alapvetően pimaszul értelmezett gesztusa köti össze Uglár életművének korábbi darabjaival. Már Uglár diplomamunkája is a pointilista festészet
frappáns és humoros újrafogalmazásával foglalkozott, azonban számos más későbbi alkotása is - melyek domináns része filmművészeti referenciaként is olvasható volt - szöveges, vagy vizuális idézeteken, átalakított talált tárgyakon alapult.
A Liget Galériában nagy számban bemutatott átfestett katalóguslapok technikájuknál és méretűknél fogva is szervesen összefüggenek Uglár korábbi tipográfiai inspiráltságú műveivel, amikben a betűk organikus és
architekturális struktúrákat formáltak meg.

Uglár Csaba a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett, az elmúlt három évtizedben szerepelt a Műcsarnok, a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Trafó Galéria, a debreceni MODEM, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet kiállításain. 2011-ben Munkácsy Mihály-díjat kapott, 2012-ben az acb Galériában volt a legutóbbi önálló kiállítása.


Kurátor: Fenyvesi Áron (acb)

Mutass többet

Fenyvesi Áron kurátor beszélget Uglár Csabával a kiállításról