Tilo Schulz

There is a hole in the back of my head and I enjoy looking out of it

Helyszín: acb Galéria, acb Attachment
Dátum: 2015. okt. 30. – dec. 11.
Leírás

A berlini művész, Tilo Schulz (1972) első alkalommal mutatkozik be egyéni kiállítással az acb Galériában. Művei komplex, több művészeti ágat – festészet, építészet, szobrászat, költészet – magukban foglaló environmentek, amelyek a vizuális és téri percepcióra alapozva az anyagokhoz, formákhoz, terekhez kapcsolódó társadalmi és kulturális konnotációk révén nyernek jelentést. Tilo Schulz karrierje több mint 20 éve alatt számos nemzetközi kiállítás résztvevője volt, egyéni kiállítással többek között a bécsi Sezessionban, a hannoveri Kunstvereinban és a müncheni Haus der Kunstban mutatkozott be. Moments of Solution  (the world is still not ready) című installációja a 2015-ös Biennálé ideje alatt a velencei Espace Culturel Louis Vuitton-ban volt látható.

Az acb Galériában egy helyspecifikus installációt hozott létre, amelyet az acb Attachment terével egészít ki.  A kiállítás koncepciója a lezárás és feltárás dichotómiájára épül, amely a galériatérben elhelyezett, a teret keresztben lehatároló nagyméretű festményinstallációban és a két kiállítótér szimbolikus összekapcsolásában ölt formát.

A galériában a teret pengefalként blokkoló festmény absztrakt mintázata geometrikus struktúrákból és egy azokat „körülfolyó” amorf, az egész festményen végigvonuló, foltszerűen felhordott gesztusokból kialakított formából áll össze. A festmény kompozíciójának és festésmódjának nagyvonalúsága, nagy, fehéren hagyott felületei oldják a teret masszívan blokkoló fal szigorúságát. Az elé elhelyezett tükörfelület, és az arról a látogató mozgásának függvényében visszaverődő mennyezet-, fal- és festményrészletek elsősorban a befogadó térérzetének összezavarását eredményezik, másrészt felvetik a lezárás és feltárás társadalmi aspektusait. Az installáció keltette bizonytalanságérzést az előtérben és a bejárattal szemközti falon elhelyezett absztrakt tondók ellensúlyozzák. Konkrétságuk, amely médiumukban és alakjukban egyaránt megnyilvánul, kontrasztban áll az installációval, de egyben kiindulópontként is szolgál a kiállítás értelmezéséhez.

Az acb Attachment fizikailag különálló terét Tilo Schulz tartalmilag kapcsolja a galéria teréhez: a galériabeli festményinstalláció által leválasztott térrész kerül megidézésre az Attachment installációjában.

Mutass többet