Szűcs Attila

Holt lelkek

Helyszín: acb Galéria
Dátum: 2005. ápr. 15. – máj. 13.
Leírás

Szűcs Attila, az idén a Munkácsy-díjat elnyert festőművész  Holt lelkek című kiállítása április 15-től tekinthető meg az acb Galériában. Szűcs közel kétéves szünet után jelentkezik önálló tárlattal, amelyen több, mint 40, Magyarországon még ki nem állított alkotása lesz megtekinthető. A média világából (képeslapokból, magazinokból, filmekből és a televízióból) kiemelt és radikálisan átdolgozott képek szereplői között a 20. század néhány meghatározó figurája, így Nikola Tesla, Buster Keaton és Adolf Hitler is felismerhető. „Nincs itt mit magyarázni, hogy ki lenne a ’másik’, az ’ellenség’, mi magunk kik lennék. Az ott egy férfi a képen, aki valahogy a szereplője volt a közelmúlt történetének. Előttünk élt, itt járt ezen a földön. Épp annyi közünk lehet hozzá, mint a többi képen szereplőhöz” - írta György Péter esztéta 2003-ban Szűcs festményeiről. E képek szenvtelenül mutatják be szereplőiket, nem nyújtanak útmutatást arra nézve, hogy a művész részvéttel fordul feléjük vagy kritikai éllel ábrázolja őket. Sturcz János művészettörténész szerint Szűcs „festményein a XX. századi művészet legkülönbözőbb tapasztalatai, reminiszcenciái kavarognak és egyesülnek valamilyen egyszerre finoman nosztalgikus, szentimentális, ugyanakkor (...) a nagy művek melankóliáját és egységét is megidéző, megnyugtatóan harmonikus stílusban”.

Az 1967-ben született művész generációjának és a kortárs magyar festészetnek egyik legismertebb, a hazai és a külföldi kritika által is méltatott alakja. Los Angeles-i, római és berlini  ösztöndíjak elnyerése mellett művészetének elismerését fejez ki az is, hogy festményeit számos külföldi és hazai múzeum, valamint magángyűjtemény tekintheti magáénak. Alkotásai láthatók a Neue Galerie am Landesmuseum Joanneum-ban (Graz, Ausztria), és a frissen nyílt budapesti Ludwig Múzeum nyitókiállításán, a Művészetek Palotájában.

A kiállítás megnyitóját követően, 21.00 órakor a Kuplungban videó-vetítésekre kerül sor: Szűcs Attila The last sentence című animációs rövidfilmje mellett bemutatjuk a Film Positive Productions által készített videoklipet, amelyben a Holt lelkek című kiállítást dr. György Péter esztéta elemzi.

Mutass többet