Société Réaliste

‘amal al-ğam‘

Helyszín: acb Galéria
Dátum: 2014. feb. 28. – ápr. 10.
Leírás

Az amalgám szó az alkímia nyelvhasználatán keresztül került be a közhasználatba, eredetileg a különböző elemek összeolvadását jelentette. Eredetét tekintve az arab amal al-ğamāa kifejezésre vezethető vissza, mely szó szerinti jelentése „a hús egyesülésének eredménye”. Az alkimisták tehát párhuzamot vontak a testek fizikai egyesülése és az anyagok összeolvasztásával való kísérlezetés között. A szó etimológiájának leglenyűgözőbb eleme mégis az, hogy a szó első háromszáz éves története során maga is amalgamációk során ment keresztül: az algamala, alquamala, algamana, almagala, algame, amalgana és az almagama csak néhány a számtalan forma közül, melyekben a szó felbukkant, mielőtt elnyerte végleges formáját, az ‘amalgám’-ot.

Amalgamáció, avagy hogyan játszhatunk madzsongot Mengyelejev periódusos rendszerével. Mint az egykori alkimista álomban – az ólom arannyá változtatásában vagy a higany és a vas összeolvasztásában –, az amalgámáció nemcsak a különböző anyagok egyesítését teszi lehetővé, de azt is, hogy azok egy harmadik minőséggé lényegüljenek át, megőrizve az alkotóelemek eredeti tulajdonságait. Az amalgámáció a kisajátítás eszköze: Spartacus 1919-es berlini forradalmár volt. Vagy a kritikus paranoia eszköze: Bernard Madoff-nak észak-koreai útlevele volt. Képlet, mely segítségével a művészet bármi mássá átalakulhat, protézist konstruálva a bölcsek kövéből.

Az ‘amal al-ğam’ című kiállításon a Société Réaliste legújabb munkáit mutatjuk be, melyek legfőbb jellegzetessége, hogy egymástól nagyon különböző elemek ”egyesülésével” jöttek létre. Az elfojtott 1905-ös orosz forradalom kereszteződik a Wall Street-i csőddel. Balról olvasni és jobbról olvasni nem különbözik egymástól. Árpád találkozik az LMBT mozgalommal. Az elfedett reprezentációk és reprezentatív titkok egyesülnek. George Orwell és Oszáma bin Láden találkozása. A közösségi- és magánszféra átjárja egymást az ábécén keresztül. Ronald Reagan és a Vörös Hadsereg győzelme egymásba folyik. A nulla összeolvad az eggyel.

A Société Réaliste művészcsoportot Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy alapította Párizsban 2004 júniusában. Tevékenységük középpontjában a politikai dizájn, kísérleti gazdaságtan, földrajzi ergonómia és társadalom-tervezési tanácsadás áll. Számos médiumban alkotnak, terveiket kiállítások, kiadványok és konferenciák formájában valósítják meg.

2013-ban Párizsban (Thelema of Nations, Galerie Jérôme Poggi), New York-ban (A Rough Guide to Hell, P!), Athénban (The Shape of Orders to Come, Salon de Vortex) és Kolozsváron (Universal Anthem, tranzit.ro) volt önálló kiállításuk, és számos projektben vettek részt világszerte, többek között Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Indiában, Olaszországban, Litvániában, Romániában és Törökországban.

http://www.societerealiste.net

A kiállítást támogatta: NKA

Mutass többet