„Félszeg vággyal, színjózanon?”

Helyszín: acb Galéria
Dátum: 2003. szept. 12. – okt. 10.
Leírás

A képzőművészet nem-nyelvi kifejezőeszközeivel képes a történetmesélésre. Az acb galéria négy fiatal alkotó olyan műveit mutatja be, amelyek emberalakokat ábrázolnak, így különösen képesek arra, hogy felgyújtsák a néző képzeletét. Az alkotások egy-egy történetbe engednek bepillantani, anélkül, hogy az elejétől a végéig elmesélnék azokat. A Térey János Paulusából származó cím - "Félszeg vággyal, színjózanon?"- az e művekre jellemző finom erotikára, melankóliára és rejtélyességre utal. A portugál Rui Bastos 1971-ben, Lisszabonban született, Berlinben és Lisszabonban él és dolgozik. Fekete-fehér videófilmjei a 20. század első felének szürrealista filmjeinek leszármazottjai. A rejtélyes események gazdag irodalmi- és művészettörténeti utalásrendszere egy letisztult, egyszerű, gondosan szerkesztett képi világban jelennek meg. A japán Hideki Iinuma 1975-ben, Nagano-ban született, s a franciaországi Nantes-ban él és dolgozik. Az acb-ben fiatal lányokat ábrázoló, festett fából készült szobrokat mutat be, valamint az ezekről a tájban készült színes fotográfiákat. Iinuma alkotásai egyfelől szorongást árasztanak, másfelől rokoníthatók a manga- és anime-képregények és filmek világával. A csehországi Markéta Othova 1968-ban, Brno-ban született, s Prágában él és dolgozik. Nagy méretű, fekete-fehér fotói Bastoséhoz hasonló minimális eszköztárral letisztult képi világot mutatnak be. Othova távolról figyeli meg képeinek szereplőit, akik történetéből csak töredékeket közöl a nézővel. A fiatal és ígéretes hazai festő, Szoló Ákos 1977-ben született Budapesten. Képei a többi művész alkotásaihoz hasonlóan figuratív művek, amelyek kompozíciója is fragmentumokra épül. 

Az acb galéria külföldi művészek hazai, magyarországi művészek külföldi bemutatását igen lényegesnek tartja. Az acb nem csak a művészet országhatárokon átívelő szellemi tendenciáit, hanem a műtárgypiac nemzetköziségét is szem előtt tartja. A most bemutatott alkotások szerzőinek szakmai karrierjét a galéria szeretné segíteni azzal, hogy műveiket a közönség és a műgyűjtők felé közvetíti.

A kiállítást megnyitja: Térey János, költő

* a kiállítás címe:

Térey János Paulus című kötetéből (Palatinus, Budapest, 2001., 115.o.) vett idézet a szerző szíves engedélyével

támogatóink és partnereink: MediaMarkt, Irokéz Gyűjtemény, In Vino Veritas, Frutta Elettronica, Műcsarnok Bistro, Timp Kft., Radó Gábor

Mutass többet