Németh Hajnal

Imagine War

Helyszín: acb Attachment
Dátum: 2015. jan. 15. – feb. 26.
Leírás

Az “Imagine War” (2014) című darab formailag egy koncert - egy szóló énekes vagy egy zenekar előadásában. Az összeállítást 10 ismert dal alkotja. A zenei interpretáció felismerhetően hagyja a dalokat, de a szövegek felismerhetősége megtévesztő. A dalszövegek minimális formai beavatkozással szerkesztett átiratok, a néhány kicserélt szó azonban teljes tartalmi átalakulást eredményez.

A performansz első szóló verzióját Izzy Linber adta elő Berlinben a Patrick Ebensperger Galériában, a zenekarra tervezett verziót pedig Halfblind Henry & His Instabilities a Window in Berlin projekt keretében.

Az acb Attachment terében látható kiállítás a performansz szóló verziójáról készült videót mutatja be, valamint az átírt dalszövegeket hordozó tárgyinstallációt, egy módosított lemezborítót (John Lennon – Imagine, 1971) és az albumból kiemelt poszter (Lennon a fehér zongoránál) invertált reprodukcióját.

Izzy Linber performanszában elhangzik: "Here Comes The Gun, I’ll Be Your Terror, I Slave, Unity In The A.K., Who Knows?, Lie Alphabet, Ending On My Mind, Meme Fatale, Imagine War, Crime Is On My Side".

Az átiratok forrásai: The Beatles, The Velvet Underground, The Rolling Stones, Sex Pistols, David Bowie, Amanda Lear, and John Lennon.

Az Imagine War 2015 áprilisában Párizsban a Palais de Tokyo-ban kerül bemutatásra.

Online részlet a performanszból: http://hajnalnemeth.com/works/2014/imagine-war-1/

Németh Hajnal (1972) Berlinben élő média- és performanszművész. Az 1990-es években fotóval, digitális képalkotó eljárásokkal és videóval dolgozott. A 2000-es évektől egyre inkább a performatív műfajok felé fordult, műveiben többek között hagyományos színházi műfajok - mint az opera és a színdarab - eszköztárát alkalmazza, de gyakran használja a könnyűzenét is forrásként. Németh Hajnal 2010-ben Nam June Paik- és Aviva-díjra jelölték, 2011-ben Magyarországot képviselte a Velencei Biennálén.

Mutass többet