Erményi Mátyás

Könyvek, amiket el kellett volna olvasnom

Helyszín: acb Attachment
Dátum: 2024. márc. 19. – ápr. 26.
Megnyitó: 2024. márc. 14. 18:00–21:00
Leírás

Erményi Mátyás a közép-kelet-európai rajzfilmek esztétikáját megidéző, fákat és természeti jelenségeket antropomorfizáló sorozatával debütált 2022-ben az acb Galéria csoportos kiállításán (Új hullám). Édes-bús, ambivalens érzéseket közvetítő figurális festészete üdítő őszinteséggel és humorral dolgoz fel olyan témákat, amelyek nosztalgiát ébresztenek, gyerekkori emlékeket hívnak elő a nézőben. Érdeklődése az elmúlt években a régióra jellemző tárgykultúrára összpontosult. A balatoni nyaralókban vagy iskolai táborok helyszínein a kollektív tudattalanban rögzülő tárgyi környezetből az általa kiemelt tárgyak − például csillárok és cserépkályhák (Poros firkák, acb Plus, 2022) − arccal és emberi jegyekkel felruházott, mozgásba hozott lényekké változnak festményein.

Erményi fókusza korábbi sorozataihoz hasonlóan most is egyetlen tárgytípusra esik: könyvekre − olyan tárgyakra, amelyek minden háztartásban jelen vannak. A nagyméretű vásznakon felnagyított és megfestett könyvborítókon elmosódik minden szöveges részlet, az alkotó a képi jelekre irányítja a figyelmet. A könyv-festmények többek egyszerű tanulmányoknál; az elmosott, homályos képcímek, az elrejtett személyes utalások, a művész által a kompozíciókban megváltoztatott fókuszpontok és a méretbeli léptékváltás mind átformálja a másolás tárgyát − akár egy könyvet a szamárfülek és a kézzel írott lábjegyzetek.

Az alkotó az eredeti méretük sokszorosára növeli a vásznakon megfestett könyveket, amelyek így elveszítik tárgyjellegüket. A dinamikus, átírt kompozíciók autonóm műalkotássá lényegítik át a sokak által jól ismert címlapokat. Erményi ezzel a léptékváltással a már védjegyének számító, rajzos minőségeket megidéző ecsetkezelésének is teret enged a nagyméretű, akrillal megfestett vásznakon. A festmények aprólékos gondossággal, ceruzával megrajzolt társai, esetenként előtanulmányai (pl. Nem akarok iskolába menni) A4-es papíron is megtekinthetők a kiállításon. 

A műveken kötelező olvasmányok, szüleink, nagyszüleink könyvespolcáról ismerős klasszikusok, könyvtárból kikölcsönzött, majd olvasatlanul maradt könyvek láthatóak. A rendszerváltás előtt népszerű könyvtípusok, lexikonok, enciklopédiák és évkönyvek több száz oldalas, nehéz, ma már teljesen funkcióját vesztett, padlásokon porosodó kiadványok is gyakori tárgyát képezik a műciklusnak (Pangea SuperSociety, Hárshegy, Gól, öngól). A műfaji különbségek és az olvasás élményének változó minőségei mellett egy közös van ezekben a könyvekben: borítóikról arcok, szuggesztív tekintetek néznek vissza ránk. A portréfestés a festészet hagyományának örök témája, mely most Erményi érdeklődésének középpontjába kerül és könyvborítók kompozícióiba keretezve, kép a képben jelenik meg vásznain. Az emberi archoz hasonlóan egy könyv borítója is identitásképző felület, amely (ha jó grafikai tervezés eredménye) sokat elmondhat a mű belső tartalmáról. Erményi Mátyás legújabb kiállítása egy mindenki számára ismerős belső hangot szólaltat meg és önreflexív humorral szembesít azzal, hogy ugyan lehetetlen a világ összes könyvét elolvasnunk, ezekkel a tárgyakkal még olvasatlanul is bensőséges viszonyt alakíthatunk ki. 

Erményi Mátyás (1992, Budapest) a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett 2017-ben, diplomamunkáját beválogatták az utazó Best of Diploma kiállításba. Erményi még egyetemi hallgatóként elnyerte a Fundamenta-Amadeus Ösztöndíjat, valamint a Fondazione Paolina Brugnatelli Díját is. Festői eszköztára számos budapesti offspace helyszínen rendezett kiállításon csiszolódott; 2022-ben kiállított az acb Galéria és a debreceni MODEM csoportos kiállításain is. 2022 őszén mutatkozott be első önálló kiállításával az acb Plus-ban, valamint Hong Kongban a Double Q Galéria kiállításán. 2024 márciusában a bécsi SPARK művészeti vásáron az acb Galéria képviseletében mutatja be szóló standját, ezzel párhuzamosan az acb Attachment terében látható a galériában rendezett második egyéni kiállítása.Mutass többet