Komoróczky Tamás

Turboreflex - Supercut

Helyszín: acb Galéria
Dátum: 2003. jún. 13. – júl. 04.
Leírás

Az 1990-es évek második felében Komoróczky Tamás műalkotásainak témája, technikája és anyaga az a kulturális közeg volt, amely a művészt körülvette.  Fotói, digitális nyomatai, videói és installációi egyrészről nagyban kapcsolódtak a kortárs popzene, a divat, valamint az elektronikus és nyomtatott média aktuális design áramlataihoz, másrészről egy életmód és egy életforma élményanyagának töredékeiként jelennek meg a műveken. Alkotásaiban keveredik a kifejezési vágy és a távolságtartó ábrázolás. Komoróczky művészete a századfordulóra dinamikus, tobzódó képi és akusztikai világgá vált, amely időnként agresszív, időnként lírai és melankolikus, időnként pornográf és szentimentális. Művészete egyféle neo-pop művészetként, egy generáció identitáskeresésének ábrázolásaként értelmezhető.

A „Turboreflex" című videó egy hét részes sorozat egyik darabja. Szereplője egy fiú, akinek az arcát a kamera mindvégig követi. Egy pontosan meghatározhatatlan környezetben iszik (alkoholt), zenét hallgat (fejhallgatón), miközben folyamatosan beszél a kamerának (amely azonos az operatőrrel - Komoróczkyval - és a mű nézőjével). Szövege improvizáció, de célzott, hiszen valakinek címzett mondatokat hallunk: felszólításokat, kommentárokat, egyes szám második személyben. Mondandójának lényege megfoghatatlan, egymással össze nem függő témák, modalitások és retorikai szándékok keverednek a videó elejétől a végéig. Komoróczky szenvtelenül dokumentál egy élvezetteljes berúgást, de mindvégig elkerüli azt, hogy egy hideg megfigyelő embertelen tekintetét reprezentálja a kamera által rögzített kép.

A "Supercut" című videó éppígy audio-vizuális képzőművészet. Az egymásra vizet köpködő lányok mintha egy mitológiai jelenetben szerepelnének, vagy mintha egy furcsa, kortárs, de misztikus rítust hajtanának végre. Az akció szimbolikusan és közvetlenül is erotikus. A precízen megépített high-tech építészeti közeg, ahol a jelenet játszódik, egyfelől gyökeresen más, mint az akció, ugyanakkor aktualizálja és időtleníti azt.

Komoróczky Tamás 1963-ban született, képzőművész. 1986 -1990 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakára járt. 1989-1995    között az Újlak csoport tagja. 1991-ben a düsseldorfi Akademie der Bildende Künste videószakán tanul. 1997-ben az U.F.F. Galéria alapító tagja. 1997-1998 között tanársegéd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, 2001-ben a Velencei Biennálén képviselte a kortárs magyar művészetet.

A kiállítás alkalmából jelenik meg Komoróczky Tamás Turboreflex - Supercut című katalógusa, amely megvásárolható és megrendelhető az acb galériában.

A kiállítás és az acb galéria támogatói: Inter-Európa Bank, Irokéz Gyűjtemény, In Vino Veritas, Soros Alapítvány, Europapier Hungária, Frutta Elettronica, Műcsarnok Bistro, Timp Kft.


Mutass többet