Igor és Ivan Buharov

Mindent beleértve

Helyszín: acb Galéria
Dátum: 2014. szept. 12. – okt. 22.
Leírás

Igor és Ivan Buharov első alkalommal mutatkozik be önálló kiállítással az acb Galériában. A művészpáros 1995 óta készíti a képzőművészet és a film határterületén kísérletező alkotásait.  Különleges atmoszférájú, szürreális, groteszk képi világú rövidfilmjeik napjaink Kelet-Európájának rögvalóságát filozófiai és transzcendens eszmékkel, nekrorealista humorral vegyítve közvetíti. Analóg filmes technikával, többnyire amatőr szereplőkkel forgatott rövid- és nagyjátékfilmjeiket számos nemzetközi filmfesztiválon és kiállításon – többek között a Manifesta 8 biennálén – mutatták be.

Mindent beleértve című kiállításukat többek között a kriptoanarchizmus és McKenzie Wark Hackerkiáltványának eszmeisége ihlette. Az anarchizmus és a társadalmi utópia Igor és Ivan Buharov műveiben a társadalomkritika eszköze, reakció a 21. századi társadalom működésének igazságtalanságaira: a javak és az információ elosztásának, valamint az oktatásnak a rendszerszintű egyenlőtlenségeire. Az anarchizmus eszméi, bár évszázados gyökerei vannak, néhány kivételtől eltekintve nem lettek a gyakorlatban kipróbálva. A Buharovok felvetése szerint az anarchizmus egy lehetséges aktivista válasz a jelenlegi társadalom tanácstalanságára és tehetetlenségére, a civil kurázsi hiányára. A kilátástalanság és eszköztelenség állapotának olyan látszólagos megoldásokat kínáló kapaszkodóira, mint a misztikus-ezoterikus tanokban való hit, szintén több ponton hivatkozik a kiállítás, sajátos, „Buharovos” művészi eszközökkel kiemelve az ilyen típusú tanok zavaros jellegét.

Mindent beleértve című kiállításukat többek között a nekrorealizmus, a kriptoanarchizmus és McKenzie Wark Hackerkiáltványának eszmeisége ihlette.  A multimédiás installációban a főszerepet ezúttal is a mozgókép játssza. A kiállítótérben változatosan prezentált, projekcióval vagy monitoron megjelenő, máskor objektre vetített töredékszerű rövidfilmek mellé tárgyi elemeket helyeznek. A többcsatornás mozgóképből és a köré rendezett environmentből assemblage-szerűen összerakott kiállítás a film mediális korlátait a képzőművészet eszközeivel tágítja ki.

A kiállítást támogatta: NKA


 

Mutass többet