Emo Verkerk

Danilo Kiš és Joseph Roth

Helyszín: acb Galéria
Dátum: 2005. dec. 02. – 2006. jan. 02.
Leírás

Emo Verkerk holland portréfestő 1955-ben született, Den Helder-ben él és dolgozik. Az amsztredami Mets & Schilt kiadó 2000-ben adta ki az újságíró Martin van Amerongen közösen alkotott kötetét, amelyben kulturális ikonok portréit alkották meg képben és szövegben (Lewis Caroll, Samuel Beckett, Truman Capote, Catherine Deneuve, Witold Gombrowicz, Serge Gainsbourg, stb.). A budapesti acb galériában 2004 őszén, a 4 holland művész című kiállításon találkozhatott a közönség Verkerk műveivel.
2005-ös kiállításán a két címszereplő, Danilo Kiš és Joseph Roth írók portéit mutatja be Verkerk. A festő így ír szándékairól: "A kiállítás főszereplője eredetileg csak Danilo Kiš lett volna. Regényeiben alkoholista apja legendáját teremti meg, akinek élete Auschwitz-ban ért véget. De a kiállításon egy második figurát is szeretnék bemutatni: Joseph Roth-ot. A The Legend of the Holy Drinker (A szent iszákos legendája) elolvasása után ismertem meg a Radetzkymarsch című regényét , amely egy alkoholista fiú haláláról, s annak a történtek hatása alatt álló apjáról szól. Aztán egyszer megláttam egy John Irwing-gel készített riportot, amelynek címe ez volt: Saját apáimat teremtem. Ekkor tudatosult bennem, hogy Kiš és Roth ugyanannak a jelenségnek egymást kiegészítő két oldala. Ez hosszú idővel azután történt, hogy egy egyébként is egy olyan kiállításnak az ötlete fogalmazódott meg bennem, amelynek a szereplői Kiš és Roth."
A kiállításon szereplő művek alkotásának idején Emo Verkerk a Horváth Művészeti Alapítvány művészeti rezidencia-programjának résztvevője volt.

Mutass többet