"Ne ijedjenek meg, négerek vagyunk!"

Helyszín: acb Galéria
Dátum: 2005. jan. 21. – feb. 25.
Leírás

Az acb Galéria eddigi tevékenységének megfelelően főleg a kortárs képőművészet fiatal generációira koncentrál. Előd Ágnes kiállítását és műveit 2003 és 2004 folyamán több hazai és nemzetközi kiállításon, valamint vásáron is bemutatta a galéria. Szabó Ádám és Szász György, akik Elődhöz hasonlóan a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktorandusz (DLA) szobrászai, az ELTÉN művészettörténetből is diplomát szereztek az elmúlt években.

A három művész a következőképpen ír a kiállításról:

"Ne ijedjenek meg, négerek vagyunk!" 

Will Smith híres afroamerikai rapénekes és filmszínész egy filmben rendőrnyomozóként társával együtt éppen be akar csengetni egy tanú házába, amikor észre veszik, hogy az ajtó már nyitva van. Hahóznak egy kicsit, de mivel síri csönd és hullaszag van, „Ne ijedjenek meg, négerek vagyunk!” kiáltással behatolnak a házba és a szagot követve megtalálják a néhai tanút.

Hasonlítunk egymásra, de nem ugyanolyan, amit csinálunk. Az általunk készített dolgok egymáshoz és a nézőhöz való viszonya ugyanaz mindhármunknál mint, amiről ezeket a dolgokat csináljuk, továbbá ezeken a hasonlóságokon belül megegyeznek azoknak az ikonográfiájához való viszonyukkal.

Mindhárman nagyjából előre szólunk, hogy poén jön és háromra tessék nevetni! De mire a percepciós folyamat a háromra ér már nem csak azon nevetsz, amin, szóltunk, hogy nevetni kell."

Kiállító művészek: Előd Ágnes, Szabó Ádám, Szász György

Mutass többet