Előd Ágnes

Hányat kell még aludni karácsonyig?

Helyszín: acb Galéria
Dátum: 2003. júl. 11. – aug. 08.
Leírás

Előd Ágnes a Magyar Képzőművészeti Egyetem DLA-hallgatója szobrász szakon, ott, ahol Körösényi Tamás növendékeként 2002-ben fejezte be a mesterképzőt. Műveinek anyaga, azok témája és retorikája friss hangvételű, a kortárs kultúrára reflektáló, érzékeny, de egyben intellektuális művészeti gyakorlatról tanúskodik. Alkotásai nyelvi alakzatokra (pl. metaforákra), mesékre (pl. Jancsi és Juliska), modern mítoszokra (a múzeumok világa), valamint a tömegkultúra ikonográfiai sémáira (pl: bűnügyek, popzene, reklámok, képregények, stb.) utalnak. Szobrait és digitális nyomatait egy sajátos, mégpedig frivol, direkt de játékos képi nyelv használata teszi korszerűvé. Alkotásainak egy része monumentális jellegű (atomfelhő szobra), másik része a kisplasztika világába tartozik (pl. A Műcsarnokban jelenleg látható Plasztika az installáció után című kiállításon bemutatott pokolgépek). Előd Ágnes, aki az acb galéria művésze, generációjának egyik leginnovatívabb alkotója.

A Hányat kell még aludni karácsonyig? című kiállításon Előd Ágnes kisplasztikákat, digitális printeket és manipulált térképeket mutat be. Kisplasztikái kivétel nélkül ábrázoló jellegű alkotások, amelyek különböző anyagok kombinációi (műanyag, fa, textil, hungarocell, stb.). Ezek a humorral teli, játékos művek szerelmes UFÓ-kat (Alien Porn), szörnyhalakat és a karácsonyra utaló tárgyakat ábrázolnak (Karácsonyfa, Csillag, Harang). A művész e tárgyakat különleges módon helyezi el a kiállítótérben.

A digitális nyomatok kollázsok: Előd Ágnes egyes világpolitikai nagyhatalmak vezetőinek portréját helyezi sci-fi filmek díszletei közé, szarkasztikusan értelmezve a fejlett haditechnológia és a Csillagok háborúja közötti párhuzamokat. További printjei egyes popzenei és életmódbeli szubkultúrák képi világát dolgozzák fel.

Előd Ágnes átdolgozott térképei ismét a sci-fi filmek és az aktuális háborús helyzetre reflektáló művek. Ezek kvázi tudományos alapossággal szemléltetik a civilizált világ támadás esetén (idegen lények érkezése vagy háború okán) szükséges kitelepítésének terveit.

Mutass többet