Braun András

HU.GO

Helyszín: acb Galéria
Dátum: 2004. ápr. 02 – 30.
Leírás

Braun András festőművész a kilencvenes évek közepén mozgalmas hatású és részletgazdagon megfestett, op-artos hangvételű munkáival hívta fel magára a figyelmet. Műveinek alapvető struktúráját általában egy egyszerű geometriai alakzat határozza meg: kör, ellipszis, spirál vagy négyzet, s ez az alakzat számos apró, különböző színű és formájú elemből épül fel. Braun képei több rétegből állnak. Ezek a rácsos, csíkos vagy koncentrikus vonalhálók átfedik egymást, s ezáltal egy dinamikus, vibráló hatású felület jön létre. A gondosan megtervezett és megfestett összetevők teszik Braun műveit villódzóvá és keltik a mozgás (általában forgás, örvénylés) érzetét a nézőben. Jellegzetes színei, a vörösek, sárgák, barnák csak fokozzák ezt a hatást.

Braun András új sorozata az acb Galériában kerül először a közönség elé. Új művei festmények hátoldalainak szabadon értelmezett rekonstrukciói. A műveken megjelennek a festmények hátoldalán valóban látható keretek, merevítések, és a vászon finom rasztere, mindez azonban megfestve és átdolgozva, továbbgondolva. A korábban körre vagy ellipszisre épített kompozíciót a legtöbb új műnél felváltja a vízszintes-függőleges egyenesek mentén megoldott elrendezés. A képek azonban egyre több, egyre apróbb elemből állnak össze. Hosszas nézésük egyúttal látásunk, forma- és színfelismerésünk próbája is: ami az egyik pillanatban még tisztán kivehető volt, az a következőben mozogni, vibrálni kezd.  

Braun  HU.GO című egyéni tárlata az acb Galériában 2003-ban nagy sikerrel bemutatott festménysorozat továbbfejlesztett, következő állomása. Az alapkoncepciót megtartva, új színekkel és új kompozíciókkal lép Braun a közönség elé.

Braun András 1989 és 1997 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakának alap- és posztgraduális képzésén vett részt. 1991 óta folyamatosan szerepel itthon és külföldön rendezett kiállításokon. 1995-ben a Ludwig Alapítvány I. díját kapta meg, 1999-ben a kortárs festészeti termést értékelő, évente megrendezett Magyar Aszfalt pályázat II. díját ítélte neki a zsűri. 1998 óta a Soros Alapítvány és a londoni Gasworks Gallery ösztöndíjában részesült, valamint a Budapest Galéria frankfurti ösztöndíját és a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjat is elnyerte.

Mutass többet