Preview Berlin

2010.10.07-11.

Galériánk a Preview Berlin művészeti vásáron Roskó Gábor Kimegyünk a newtoni fizikából című magastűzű kerámia installációjával mutatkozott be.
A kiállított mű alapfelvetése: mi történik akkor, ha a távoli jövő archeológusai kutatják elpusztult kultúránk maradványait. Vajon milyen jellegzetes tárgyakat találhatnak majd, ezekből a fragmentumokból, milyen következtetéseket vonhatnak le az egészre vonatkozóan.
A magastűzű kerámia mű egy biciklistát ábrázol, amely a művész egy korábbi Párizsban már bemutatott hasonló tartalommal bíró kerámia installációjának folytatása. A mű kultúránk egyik jellegzetes tárgyának állít emléket, ezáltal egy történelmi felfedező és megőrző játékra invitál bennünket. A kerékpár ma a szabadon gondolkodó és mozgó lények teljes egyenlőségének és felelősségteljes gondolkodásának utópiáját jeleníti meg és a generációk közötti átjárhatóságról is szól mindenki számára ugyanazt a jelentést hordozó volta miatt. Nem csak a jövőnek szól azonban ez a mű, szól a mának is, amennyiben a kortárs tárgyi kultúra kritikáját is megfogalmazza.
 

www.artfacts.net/en/institution/preview-berlin-the-emerging-art-fair-3965/news/preview-berlin-the-emerging-art-fair-5624.html

Képek: