TÓT ENDRE: ESŐÁLLÓ IDEÁK

2014.10.31 - 12.11.

TÓT ENDRE: ESŐÁLLÓ IDEÁK

acb Attachment, 2014. október 31 – 2014. december 11.

 

Megnyitó: 2014. október 30. (csütörtök), 19:00 – 21:00

 

 

Tót Endre korai konceptuális periódusának másik meghatározó műcsoportja az esőművek. Az írógép „/////”-jelének egymás utáni leütéséből kibontakozó mintázat, az „Eső”, számos különböző – műfajából adódóan papíralapú – hordozón jelent meg Tótnál, mindig szöveggel társítva. Az esőművek jelentős részének valamilyen talált kép – képeslapok, ismert festmények reprodukciói, magazinképek – az alapja, amelyekre változatos alakzatokban, sűrűséggel, irányokban, és a képre vagy az eső formájára utaló szöveg beillesztésével gépelt a művész. Külön csoportot képeznek az úgynevezett „Esőmondatok”, amelyek esetében a sima fehér papíron megjelenő esőgépelés szövetébe egy-egy humoros állítást illesztett Tót.

Az esőművek nagyszerűsége egyfelől a minimális eszköztárból – egyetlen motívum monoton ismétléséből – létrehozott, a szöveg és a kép határán álló, akár vizuális költeményként is felfogható mű-mivoltukban rejlik. Másrészt a szöveg – akár csak jelzésszerű – megjelenése termékeny talajául szolgált a Tót Endrére jellemző intellektuális játékosság számára, amely egyszer a banális tautológia formájában, máskor (ön)ironikus művészi én-közlésként, olykor pedig humoros politikai utalásként nyilvánul meg. Tót korai Esőálló ideái első ízben a jeruzsálemi Israel Museumban voltak kiállítva 1975-ben a művész önálló kiállításán. Az esőművek Tót egész életművén végigvonulnak, az acb Attachementben rendezett kiállítás a korai, 1970-es években, főként Magyarországon készült darabokból válogatott.

Az acb-s kiállítás alkalmából Esőálló ideák címmel a nemzetközi hírnévnek örvendő berlini René Block kiadásában jelenik meg Tót Endre legújabb művészkönyve.

 

 

 

 

A kiállítást támogatta:


http://magyarnarancs.hu/kepzomuveszet/mister-nobody-92744

http://vs.hu/magazin/osszes/a-pucer-nore-esot-rajzol-orul-neki-1121#!s0

http://exindex.hu/index.php?l=hu&page=3&id=944