Szűcs Attila: Holt lelkek

2005.04.15 - 05.13.

 

Szűcs Attila: Holt lelkek

 

A friss Munkácsy-díjas művész nagyszabású  kiállítása az acb Galériában

 

Szűcs Attila, az idén a Munkácsy-díjat elnyert festőművész  Holt lelkek című kiállítása április 15-től tekinthető meg az acb Galériában. Szűcs közel kétéves szünet után jelentkezik önálló tárlattal, amelyen több, mint 40, Magyarországon még ki nem állított alkotása lesz megtekinthető. A média világából (képeslapokból, magazinokból, filmekből és a televízióból) kiemelt és radikálisan átdolgozott képek szereplői között a 20. század néhány meghatározó figurája, így Nikola Tesla, Buster Keaton és Adolf Hitler is felismerhető. „Nincs itt mit magyarázni, hogy ki lenne a ’másik’, az ’ellenség’, mi magunk kik lennék. Az ott egy férfi a képen, aki valahogy a szereplője volt a közelmúlt történetének. Előttünk élt, itt járt ezen a földön. Épp annyi közünk lehet hozzá, mint a többi képen szereplőhöz” - írta György Péter esztéta 2003-ban Szűcs festményeiről. E képek szenvtelenül mutatják be szereplőiket, nem nyújtanak útmutatást arra nézve, hogy a művész részvéttel fordul feléjük vagy kritikai éllel ábrázolja őket. Sturcz János művészettörténész szerint Szűcs „festményein a XX. századi művészet legkülönbözőbb tapasztalatai, reminiszcenciái kavarognak és egyesülnek valamilyen egyszerre finoman nosztalgikus, szentimentális, ugyanakkor (...) a nagy művek melankóliáját és egységét is megidéző, megnyugtatóan harmonikus stílusban”.

 

Az 1967-ben született művész generációjának és a kortárs magyar festészetnek egyik legismertebb, a hazai és a külföldi kritika által is méltatott alakja. Los Angeles-i, római és berlini  ösztöndíjak elnyerése mellett művészetének elismerését fejez ki az is, hogy festményeit számos külföldi és hazai múzeum, valamint magángyűjtemény tekintheti magáénak. Alkotásai láthatók a Neue Galerie am Landesmuseum Joanneum-ban (Graz, Ausztria), és a frissen nyílt budapesti Ludwig Múzeum nyitókiállításán, a Művészetek Palotájában.

 

A kiállítás megnyitóját követően, 21.00 órakor a Kuplungban videó-vetítésekre kerül sor: Szűcs Attila The last sentence című animációs rövidfilmje mellett bemutatjuk a Film Positive Productions által készített videoklipet, amelyben a Holt lelkek című kiállítást dr. György Péter esztéta elemzi.

 

kiállítás-megnyitó:                2005. április 14., 19.00-21.00

 

megnyitja:                              dr. Farkas András

 

megtekinthető:                     2005. április 15 - május 13., kedd-péntek 14.00-18.00,

                                                valamint előzetes bejelentkezéssel

 

helyszín:                               acb Kortárs Művészeti Galéria

                                               Budapest, VI. ker., Király u. 76.

                                               T: (1) 413-7608

                                               www.acbgaleria.hu

                                               acbinfo@acbgaleria.hu

 

életrajz és reprodukciók:        www.szucsattila.hu

                                                    www.acbgaleria.hu

 

a megnyitó utáni videó-bemutatók:  

Szűcs Attila The Last Sentence című animációs rövidfilmje és a Filmpositive által készített, a Holt lelkek című   kiállítást bemutató film, dr. György Péter interpretációjával

helyszín:                               Kuplung, Budapest VI., Király utca 46.

időpont:                                2005. április 14., 21.00-tól